A Vajdaság mint történeti régió - Maruzsa, Zoltán (Közép-Európai Közlemények, 2008)
A Vajdaság szó használata a magyar történeti irodalomban, de különösen a közéletben és a politikában meglehetősen gyakori, különösen a határon túli magyarsággal összefüggésben. Igaz, az utóbbi években a tudatos nemzeti gondolkozású körökben a Délvidék kifejezés is terjedőben van. A kérdésre, hogy pontosan mit is jelent a Vajdaság kifejezés, általában azt a választ kapjuk a közembertől, hogy az alatt a régi királyi Magyarországnak a Szerbiához vagy Jugoszláviához csatolt egykori déli területeit értjük (Gulyás L. 2007/a). Ez természetesen nagy vonalakban igaz is, de úgy véltem, érdemes megvizsgálni a fogalommal jelölt régió területi változásait az elmúlt évszázadokban. A területi változásokat minden esetben térképen jelöltem meg, melyet történelmi összefüggéseiben értelmeztem is.