Berthelot tábornok romániai tevékenységének mérlege és emlékezete: RESULTS AND REMEMBRANCE OF GENERAL BERTHELOT'S ACTIVITIES IN ROMANIA - Bene, Krisztián (Közép-Európai Közlemények, 2020)
Henri Berthelot tábornok az I. világháború előtt sikeres hivatásos katonatiszti karriert tudhatott magáénak, és jelentős tapasztalatokat szerzett mind csapattisztként, mind a vezérkar tagjaként. 1916-ban kinevezték a franciaországi katonai misszió vezetőjévé. A román hadsereg súlyos vereségeket szenvedett, és a tábornok nagy szerepet játszott a román fegyveres erők ellátásában, kiképzésében és újjáépítésében. Erőfeszítései ellenére Románia 1917 végén tűzszünetet kötött, így a francia katonai missziónak vissza kellett térnie Franciaországba. A háború végén 1918-ban Románia ismét hadat üzent a központi hatalmaknak, ezért Berthelot tábornokot újból átirányították az országba azzal a céllal, hogy az átszervezett román erők bevetésével hozzájáruljon az orosz bolsevik erők elleni küzdelemhez. E cél elérése érdekében a tábornok az 1918 októberében felállított Dunai Hadsereg parancsnokaként fontosnak tartotta a román politika nyugati területi igényeinek kielégítését, ezért támogatta a román csapatok Magyarország elleni akcióját. Tevékenysége a térségbeli tábornoktársai tiltakozását is kiváltotta, ezért végül 1919 áprilisában hazarendelték, ám eddigre már jelentős magyar területek román megszállás alá kerültek. A román kormány nagyra értékelte munkáját, számos kitüntetéssel, egy vidéki birtokkal és tiszteletbeli állampolgársággal jutalmazta, emellett számos közterületet és egy falut neveztek el róla. General Henri Berthelot had a successful career as a professional military officer before World War I and he gained considerable experience both as a team officer and as a member of the General Staff. In 1916 he was appointed Head of the French Military Mission to Romania. The Romanian army has suffered heavy defeats and the general played a major role in supplying, training and rebuilding the Romanian armed forces. Despite of his efforts, Romania concluded a ceasefire at the end of 1917, so the French military mission had to return to France. In 1918 at the end of the war Romania had again declared war on the central powers, so General Berthelot was redirected to the country with the aim of contributing to the fight against Russian Bolshevik forces by deploying a reorganized Romanian force. In order to achieve this goal, the general, now the commander of the Danube Army, set up in October 1918, considered it important to satisfy the western territorial demands of Romanian politics, and therefore supported the Romanian troops' action against Hungary. His attitude also aroused the disapproval of his French generals in the area, which eventually led to his repatriation in April 1919, but so far significant Hungarian territories have been under Romanian occupation due to his involvement. The Romanian government highly valued his work, awarded him honorary state citizenship with numerous honours and a rural estate, and in addition, many public spaces and a village were named after him.