A vidéki területek ellenálló képességének javítása okos megoldások segítségével: IMPROVING RESILIENCE OF RURAL AREAS WITH GOOD SMART SOLUTIONS - Péter, Zsolt (Közép-Európai Közlemények, 2020)
A területfejlesztés ma már nem kerülheti meg a fejlett technológiák használatát, míg a városias térségekben a tömegek különböző területeken történő kezelése jelenik meg leggyakrabban (közlekedés, adminisztráció, egészségügyi szolgáltatások, oktatás stb.), addig a vidéki térségekben az elöregedő társadalom, az elérhető szolgáltatások kínálatának szűkülése, a munkahelyek számának csökkenése jelentik a legjelentősebb kihívásokat. Tanulmányunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy IKT eszközök, mobil és számítógépes alkalmazások érdemben hozzá tudnak-e járulni a gazdaságot, környezetet, társadalmat érintő esetenként sokkszerű hatások enyhítéséhez, kivédéséhez. Elsőként áttekintjük az ellenálló képességgel kapcsolatos hazai és nemzetközi szakirodalmi forrásokat, majd megkeressük azok kapcsolódási pontjait okos települési/térségi modellekkel. Összegyűjtjük továbbá néhány vidéki térségben megvalósult „okos” fejlesztést, amelyek érdemben hozzájárul(hat)nak az ellenálló képesség javításához. Territorial development is increasingly demanding the use of advanced technologies as growing number of tasks must be solved. While the main challenges in cities are to improve the quality of life of a large number of people and to solve increasingly complex tasks, in rural areas - in many cases - the unstoppable aging, the emigration of young people and the degradation of services are the most important challenges. Basic IT infrastructures have already been developed in most rural areas (eg broadband Internet access), and the cost of home-based devices has fallen to a fraction compared with decades ago, so these are relatively easy to access for everyone. Unfortunately, the existence of "hardware" is often accompanied by a lack of proper "software" and knowledge. In our opinion, one of the potential outbreaks of rural areas is the widespread use of some smart solutions already developed in cities but with the necessary modifications. In our study we examine the current situation of the "smart solutions" in rural areas, and in which extent those solutions can contribute to the resilience of rural areas.