A központi hatalmak Ukrajna-politikája és a Szövetség Ukrajna Felszabadításáért kudarca (1914-1917): THE UKRAINIAN POLICY OF CENTRAL POWERS AND THE FAILURE OF THE UNION FOR THE LIBERATION OF UKRAINE - Kurdi, Krisztina (Közép-Európai Közlemények, 2020)
A tanulmány a Szövetség Ukrajna Felszabadításáért (SVU) első világháború alatti tevékenységét vizsgálja, A szervezet 1914 augusztus 4-én jött létre a galíciai Lembergben. Alapítói Oroszországból emigrált ukrán értelmiségiek közül kerültek ki, vezetőik között voltak Dmitro Doncov, Mikola Zaliniak, Volodimir Dorosenko és Oleksander Skoropis-Joltuhovskij is, de soraikban ott találhatjuk a bécsi Reichsrat galíciai és bukovinai ukrán képviselőit is. A SVU a központi hatalmak támogatásával akarta elérni a független ukrán állam megteremtését, elsősorban a háború alatt megszerzett orosz területeken. Céljuk elérését azonban hátráltatta, hogy a központi hatalmaknak nem volt koherens Ukrajna-politikája, a németek és az osztrákok is inkább a lengyel törekvéseket támogatták. A Szövetség Ukrajna Felszabadításáért tevékenysége elsősorban propaganda munkára korlátozódott: az európai országok figyelmét akarták felhívni az ukránok helyzetére. Számos könyvet, folyóiratot adtak ki a háború első éveiben, de ezen a téren meglehetősen korlátozott eredményeket tudtak csak elérni. Sokkal sikeresebbek voltak a hadifoglyok között végzett felvilágosító és oktató munka területén, melynek eredményekét 1918-ban a központi hatalmak oldalán két ukrán hadosztályt állítottak fel. A szervezet 1918 májusában feloszlott.