A gazdasági konjunktúra hatása az eurázsiai katonai erőviszonyokra: THE IMPACT OF ECONOMIC CYCLES ON THE EURASIAN MILITARY POWER RANKING - Glofák, Péter (Közép-Európai Közlemények, 2020)
ABSZTRAKT Eurázsia geopolitikai jelentősége mindig nyilvánvaló volt a geopolitikai gondolkodásban, még a geoökonómia korában is. Ahogy az elmúlt száz évben a geopolitikai küzdelmekben egyre fontosabbá váltak a gazdasági eszközök, úgy vált egyre meghatározóbbá az eurázsiai térség geopolitikai erősorrendjében is az egyes országok gazdasági potenciálja. Jelen tanulmány azt vizsgálja, hogy a gazdasági konjunktúra alakulása hogyan befolyásolja az eurázsiai térségben az egyes államok katonai költségvetésének alakulását. Az országokat elemezve megállapítható, hogy bizonyos országok esetében a katonai költségvetés alakulása szoros kapcsolatban van az adott ország gazdasági konjunkturális folyamataival (pl.: Oroszország, Dél-Korea vagy Indonézia), más országok esetén meglévő, de gyengébb kapcsolat mutatható ki a két tényező között (pl.: India, Spanyolország vagy Törökország). Van továbbá egy harmadik ország csoport, ahol a katonai kiadások alakulása gyakorlatilag független a gazdasági konjunktúra alakulásától (pl.: Japán, Kína vagy az Egyesült Államok). (Bár az Egyesült Államok nem eurázsiai ország, de az eurázsiai geopolitikai színtéren meghatározó nagyhatalom, ezért a kutatás rá is kiterjedt). A kutatás eredményei jól használhatók egyrészt arra, hogy modellezzük az egyes országok érzékenységét a katonai potenciál csökkentését célzó geoökonómiai támadásokra nézve, másrészt segít megérteni, hogy a gazdasági konjunkturális folyamatok hogyan rendezik át a katonai erősorrendet Eurázsiában. ABSTRACT Geopolitical importance of Eurasia has always been evident in the geopolitical thinking even in the age of geoeconomics. As economic instruments have become increasingly important in geopolitical struggles over the past hundred years, so has the economic potential of individual countries in the geopolitical power rankings of the Eurasian region. In this paper is examined how the military budgets of individual countries are influenced by the economic cycles in the Eurasian geopolitical space. Analysing the countries it can be stated that in some countries the development of the military budget is closely related to the economic growth of the country (eg. Russia, South Korea or Indonesia), in other countries there is a weaker – but still positive – relationship between the two factors (eg. India, Spain or Turkey). There is also a third group of countries where the development of military spending is practically independent of the economic developments (eg. Japan, China or the United States). (Although the United States is not a Eurasian country but a major power in the Eurasian geopolitical arena, so this research was extended to the United States as well). The results of the research can be used on one hand to model the sensitivity of individual countries to geoeconomic attacks aimed at reducing military potential, on the other hand to help understand how economic cycles are reshaping military power rankings in Eurasia.