Városok a geopolitikában – Rovaniemi az Arktisz geopolitikájában: CITIES IN GEOPOLITICS – ROVANIEMI IN THE GEOPOLITICS OF ARCTIC - Németh, Viktória (Közép-Európai Közlemények, 2020)
A következő tanulmány a városok szerepét vizsgálja a geopolitikában a finnországi város, Rovaniemi példáján keresztül. Az elmúlt évtizedekben Rovaniemi megkerülhetetlen szereplővé vált az Arktisz ügyeiben. Nem csupán arról van szó, hogy a város nemzetközi politikai események helyszínévé vált. A település egyeteme és kutatóközpontja a nemzetközi politika formálás fontos eszközévé vált. Az Arktisz Környezetvédelmi Stratégiát (Arctic Environmental Protection Strategy, AEPS), vagyis a Finn Kezdeményezést Rovaniemiben írták alá. Ez volt az alapja az Arktisszal foglalkozó legfontosabb nemzetközi szervezet, az Arktisz Tanács létrejöttének. A rovaniemi egyetem, a Lappföldi Egyetem indította útjára azt a hálózatot, amely összefogja az Északi-sarkvidékkel foglalkozó egyetemeket és kutatóintézeteket a világ minden táján. A város fontos célpontja lett az északi-sarkvidéki turizmusnak is. Rovaniemi neve mára szorosan összefonódott a régióval: az Arktisz kapujaként vált ismertté. Kutatásom során multidiszciplináris megközelítést alkalmaztam, feldolgoztam többek között geopolitikai, nemzetközi kapcsolatok és helytörténet kutatások eredményeit. A Tempus Közalapítványnak köszönhetően Campus Mundi ösztöndíj keretében személyesen, a helyszínen is folytathattam kutatást a rovaniemi Lappföldi Egyetemen. Rovaniemi szerepvállalása kiemelkedő példája, hogyan tudja egy város összekapcsolni a nevét az egyre inkább középpontba kerülő arktikus ügyekkel a nemzetközi politikai térben. Ez a státusz növelte a település jelentőségét nemzetközi, valamint nemzetállami szinten, és hozzájárult a város gazdasági növekedéséhez is. The next study examines the international political role of cities through the example of the city of Rovaniemi, Finland. In the past decades, Rovaniemi has sought to become an inevitable actor in its Arctic affairs. It has not become only a venue for international political negotiations, but it has been able to provide permanent participation in the negotiation of Arctic affairs. The city’s university and its scientific research centre became a main tool in its international activity. The Arctic Environmental Protection Strategy (AEPS, the so called Finnish Initiative)1 was signed in Rovaniemi. The creation of international network of universities and research centres in the Arctic has been initiated by the local university. The town has also become a prominent destination for Arctic tourism. Its name is closely intertwined with the Arctic, as the gateway to the region. In my research, I have used several disciplines’ approach, including geopolitics, international relations and local history. Thanks to the Tempus Public Foundation’s Campus Mundi scholarship, I was able to conduct research at the University of Lapland, in Rovaniemi. The activity of Rovaniemi is an example, how a city can associate its name with a highlighted affair in international politics. This status increased the importance of the place at international level and contributed to the economic growth of the city.