A Corredor Ferroviario Bioceánico megaprojekt főbb geopolitikai hatásai a dél-amerikai régióban: THE MAIN EFFECTS OF THE CORREDOR FERROVIARIO BIOCEÁNICO MEGAPROJECT IN THE SOUTH-AMERICAN REGION - Szántó, Ákos (Közép-Európai Közlemények, 2019)
Abstract The Corredor Ferroviario Bioceánico project is a high-speed rail investment that connects three Latin American countries – Brazil, Bolivia, and Peru – and establishes a rail link between Santos on the Atlantic coast and Puerto Ilo on the Pacific coast. This transport project could significantly increase the economic cohesion not only between these three countries but also could have a positive impact on the other countries in this region. The project is also capable of changing the geopolitical situation of Bolivia and Brazil. The planned investment could change Bolivia’s relationship with Chile and Bolivia’s access to the Pacific Ocean, while Brazil’s regional position could be stronger and could modify its relationship with China. Absztrakt A Corredor Ferroviario Bioceánico projekt egy nagysebességű vasútépítési projekt, amely három dél-amerikai országon - Brazília, Bolívia, Peru - halad keresztül, és vasúti összeköttetést biztosít az atlanti parton található Santos, és a csendes-óceáni oldalon lévő Puerto Ilo között. Ez a közlekedési projekt szignifikánsan növelheti a gazdasági kohéziót nem pusztán e három ország között, de a régió egészének gazdaságára pozitív hatással lehet. A tervezett projekt képes lehet arra, hogy Bolívia és Brazília geopolitikai helyzetét is megváltoztassa. Egyrészt, a beruházás megváltoztathatja Bolívia és Chile kereskedelmi kapcsolatát és Bolíviának a Csendes-óceánhoz való hozzáférését, másrészt Brazília regionális szerepét erősítheti, és a Kínával való kereskedelmi kapcsolatát is pozitívan befolyásolhatja a megaprojekt.