„Ezt ő jól megérti majd!” – Női szerepek Mozart zenéjében - Illés, Mária (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
Mozart művészetének saját korában legnagyobb hatású, és talán ma is legtöbbeket elérő műfaja az opera. Ez az a műfaj, amellyel Mozart pályája teljes ideje alatt foglalkozott, és később is csak az operai drámaiságra asszociáló versenymű műfaj zárkózott föl mellé jelentőségben a pusztán hangszeres zenei műfajok közül. Az operában a zene megsokszorozza a szöveg tartalmának hatását, érzetté teszi a szereplők személyiség-struktúráját, karakterét, Mozart pedig soha nem látott mértékben forrasztja össze e drámai erőt a szépség, harmonikusság eszméjével. Legnagyobb operáinak feledhetetlen nőalakjai részesülhetnek a bécsi klasszikus stílus megismételhetetlen rendezettségének keretei között megnyilvánuló szellemi, lelki szabadságban, nőiességüket megélve teljesednek ki, akarnak és tudnak is társsá válni. Az ő zenei világuk ad mintát a Mozart-operák egyes férfi szereplőinek is, szabadság, kreativitás tekintetében.