„Erosz nélkül nincs alkotás.” Erósz alakjának reprezentációja Márai Sándor műveiben - Kolumbán, Adrienn (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
Jelen kutatás Márai Sándor egyes műveinek mitológiai és filozófiai megközelítésű interpretációját tűzi ki célul az életműben többször felbukkanó Erósz alakjának értelmezésén keresztül. Az elemzés három – A Béke Ithakában, A gyertyák csonkig égnek és A nővér című – regényre tér ki részletesen, utalva az író Naplóiban és egyéb kisepikai műveiben foglaltakra. A művekben megjelenő Erósz-reprezentációk elemzéséhez a főbb szempontokat az Erószhoz kapcsolódó ókori filozófiai hagyomány, a platóni szerelemfilozófia és Freud mitológiai elemeket magában foglaló elméletének tömör áttekintése biztosítja.